“Més enllà de l’esterilla”
Conversant amb la periodista Alèxia Guilera Madariaga (setembre de 2022)
Que voleu compartir ara, Olívia i Ariadna?
- (Olivia) Sempre he viscut amb intensitat la natura i he necessitat trepitjar la terra, estar entre arbres o mirar el cel. Però des de fa uns anys que aquesta connexió ha anat sent més profunda, reconeixent-me com un conjunt de partícules que formen una energia, que s’intercanvia i es nodreix de d’altres fonts energètiques del meu entorn. Som un conjunt de cèl·lules que viuen en un planeta, el nostre organisme, i aquest organisme forma part d’un altre planeta més gran, la Terra: tot està connectat. Sento que estem tots interconnectats, que no som només un cos físic i limitat, sinó que ens comuniquen a nivell subtil amb tot el que ens envolta. I m’agrada transmetre- ho, ja que a mi aquesta connexió m’omple, m’obre la ment i em fa sentir millor.
- (Ariadna) Jo estic en un moment en què sento profund agraïment per tot el que estic vivint. Tinc la certesa que quan el camí que segueixes batega perquè el fas amb el cor, després la vida és agraïda amb tu. També sento moltes ganes de transmetre a altres persones el que jo sé i aquesta connexió amb el cor, tant amb les classes com amb formacions. Crec que quan vius intensament des del cor no sents culpa: sents que estàs en pau amb la vida perquè has viscut tal com has sentit. El ioga em recorda que habitant el meu cos puc sentir plenament. Necessitem compartir: fer-ho a través del cor fa que la vida et posi les coses molt més fàcils.
D’on veniu?
- Venim de l’Antropologia i del Teatre, respectivament, i durant anys ens hem format en disciplines com el ioga, la medicina ayurvèdica, l’osteopatia i el seitai. Però, sobretot, ens hem nodrit d’una mare que ha estat pionera en la disciplina del ioga i el seitai: ja de ben petites ens va introduir en la seva pràctica, en prendre consciència del nostre cos, amb la visió que salut depèn de l’amplitud i fluïdesa del moviment, perquè la vida és moviment. Per això aquest projecte sorgeix d’aquest llegat matern que ens va obrir a totes dues, molt aviat, el coneixement de la salut des d’un punt de vista holístic. Ens va obrir la passió per la força de la vida i la presència constant del moviment. Unint tot plegat, n’hem volgut treure fórmules senzilles per assolir l’autocura i la felicitat diària i conscient.
D’on ve “Connecta amb la vida”, el projecte que voleu donar a conèixer?
- Durant la pandèmia vam trobar-nos amb la necessitat de transmetre tot això, i a més a més, de fer-ho conjuntament. Les classes setmanals tenen un temps limitat i, en canvi, la gent et demana més i tu també tens ganes de donar més. Aleshores, vam veure que els retirs presencials, que ja n’havíem fet cadascuna per la seva banda, tenien el format ideal per poder anar més a fons, per compartir experiències amb altres persones i unir natura, moviment i salut.
Parleu-nos dels vostres retirs…
- Nosaltres concebem els retirs com un cicle de transformació personal: un complementa l’altre, de forma que tots junts aportin una visió global de la qual puguem nodrir-nos cada dia. Els retirs ens recorden com cultivar la salut i permeten que el cos incorpori com a hàbit tot allò que ens fa estar bé, incloent- hi l’alimentació. Per això hi trobareu un ecosistema format pel ioga, ayurveda, seitai i osteopatia, de manera que creem una font permanent de benestar i salut en sintonia amb la natura i amb cada època de l’any.
Com seran els retirs d’aquest curs?
- En farem tres, i per l’estiu ens reservem una immersió de 5 dies a l’Orientació Seitai.
- El primer retir, “Allibera i renova”, serà del 4 al 6 de novembre, és a dir, en plena tardor. Treballarem específicament aquesta estació i els òrgans relacionats i més actius que són els pulmons i l’intestí gruixut, òrgans d’eliminació de toxines. Com que l’element relacionat amb la tardor és l’aire farem dinàmiques d’alliberar aquests òrgans i eliminar pensaments limitants i creences negatives incrustades que hem anat carregant durant l’any i deixar anar, amb la mateixa facilitat que a la natura van caient les fulles. Així encararem l’hivern: veient on volem posar l’enfoc perquè després creixi i floreixi a la primavera.
- El segon, “Retir de silenci”, serà del 27 al 29 de gener. L’hivern és el millor moment de l’any per la quietud i el recolliment, i el treball estarà encarat a cultivar el silenci a través de la meditació i d’altres pràctiques.
- L’últim retir, “Connecta i inspira’t”, es farà del 19 al 21 de maig i recollirà allò que haguem viscut -i com- durant l’hivern i ens prepararà per a la primavera i l’estiu.
És important remarcar la connexió entre un retir i un altre perquè segons com haguem passat físicament, mentalment o emocionalment l’estació anterior, encararem aquesta d’una manera o una altra. Entenem que, per això, els retirs no són espais parcel·lats sinó que són un sol espai interconnectat: tot és moviment.
Què trobarem a cada retir?
- Hi trobareu pràctica de hatha, vinyassa, raja i nidra ioga, exercicis de pranayama (respiració), també hi trobareu dinàmiques energètiques, treball amb la veu, activitats a la natura, moviment espontani i regenerador (anomenat katsugen) així com el coneixement de l’ayurveda, la ciència mil·lenària de l’Índia. Cada retir es connecta amb l’emoció vinculada als òrgans més actius durant aquella estació de l’any: la tristesa, la ràbia, la por… És interessant i enriquidor tenir aquests coneixements, però volem que no es quedin amb mera informació! Cal passar a la pràctica, crear hàbits, per avançar en el nostre benestar.
- Tenir present del que faig, dic, sento i penso, està dissenyant el meu futur i la relació amb els altres i el món: llavors, com decideixo viure aquest moment present?
- Una frase que ens encanta: “Que no se m’oblidi qui sóc”.