Una meditació amb mantra i mudra, ideal per la primavera!

SA TA NA MA és una de les meditacions més importants del Kundalini Ioga. Partint d’un dels mantras més antics, Sat Nam (“la meva veritable essència”), Yogui Bhajan va crear SA TA NA MA, literalment “Naixement, Vida, Mort, Renaixement”. El mantra fa referència a la roda del samsara, la roda contínua de renaixements en què, segons moltes filosofies orientals, estem immersos. El seu cant ens ajuda a enfocar la ment i a orientar-nos cap a un canvi evolutiu.

SaTaNaMa ens connecta amb la naturalesa evolutiva de la nostra pròpia existència, ens parla de la creació i del cicle constant de la vida. Tot canvia, la transformació natural de les coses, l’alegria pel que ve de nou i l’alegria pel que se’n va. És una eina poderosa per trencar hàbits, patrons de conducta, addiccions, ens ajuda a sincronitzar els dos hemisferis cerebrals, a trobar l’equilibri emocional i l’enfoc de la ment. És per això que la trobo especialment indicada per la primavera, quan la natura ens impulsa al creixement, a l’explosió cap enfora, aquesta meditació ens harmonitza i equilibra.

És un mantra carregat de simbologia: es considera que cada síl·laba connecta o estimula un centre energètic corporal o chakra, i a més, quan s’entona el mantra, cada síl·laba es pronuncia pressionant el polze amb els altres quatre dits alternativament, activant d’aquesta manera les diferents polaritats de cada dit i els elements que hi estan relacionats. Cada cop que el dit polze segella el mudra contactant amb un altre dit, el seu efecte s’imprimeix a la consciència.

QUATRE MUDRES

S’ha dut a terme diversos estudis científics referents als beneficis d’aquesta meditació, i afegits als que ja de per sí aporten tant la meditació, com els mantras com els mudras, s’ha reconegut la meditació Sa Ta Na Ma com una eficaç eina per prevenir l’Alzheimer, augmentant tots els aspectes de la funció cognitiva (percepció, pensament, raonament i record) i reduint els nivells d’estrès. Les investigacions també mostren com l’ús dels mudras de la mà juntament amb els sons millora el flux sanguini a les zones del cervell que controlen la memòria sensorial i motora.

COM REALITZAR-LA:

Seu amb la columna recta en una postura on et trobis còmode. Et pots asseure a terra amb un coixí o si ho prefereixes, utilitza una cadira. Porta la teva consciència a l’entrecella, a l’Ajna Chakra. Fes unes quantes respiracions profundes, que t’arrelin a la terra i et connectin al cosmos.

Col·loca les mans suaument a la falda amb els palmells cap amunt. Explora la connexió de cada dit amb el polze mentre dius cadascun dels sons. Quan el teu cos se senti preparat, comença a cantar el mantra.

Mentre realitzes la meditació, pot ser que apareguin visions a la pantalla mental, o que apareguin emocions o sentiments. Sigui el que sigui el que experimentis, observa-ho i deixa que marxi. No intentis controlar o evitar res, flueix amb el que estigui passant.

SA pressiona el dit polze i l’índex: és el principi i l’infinit. Allibera les limitacions i porta coneixement. Element aire.

TA pressiona el dit polze i el dit cor: és la creativitat, l’existència. Dóna saviesa, paciència i puresa. Element foc.

NA pressiona el dit polze i l’anul·lar: és la transformació de la consciència, el canvi. Ens omple de vitalitat. Element terra.

MA pressiona el dit polze i el petit: és la regeneració, l’alegria. Ajuda a una comunicació clara. Element aigua.

Per experimentar plenament els beneficis de la meditació, s’utilitza una combinació de cant, xiuxiueig i repetició silenciosa del mantra. Així, en una meditació de 30 minuts:

  • Durant els primers 5 minuts canta amb VEU ALTA (la veu humana, l’acció).
  • Durant els segons 5 minuts XIUXIUEJA el mantra (el llenguatge dels amants, la recepció).
  • Durant els propers 10 minuts queda’t en SILENCI i entona mentalment (l’idioma del diví, l’espiritualitat).
  • Repeteix 5 minuts amb XIUXIUEIG.
  • Acaba amb 5 minuts amb VEU ALTA.

(Si no disposes de 30 minuts en total, s’adequa, per exemple, a 12 minuts: 2 min. veu alta, 2 min. xiuxiueig, 4 min. silenci, 2 min. xiuxiueig i 2 min. veu alta; o a 6 minuts en total: 1-1-2-1-1).

Finalment, relaxa els dits i roman en silenci observant el teu cos i la teva ment, rebent i explorant les sensacions i els beneficis que es manifesten al teu cos. Realitza una respiració profunda i expulsa les teves mans alçant els braços a l’aire. Torna a baixar els braços i fes un parell de respiracions profundes més.

Aquí tens el Mantra, de Mirabai Ceiba:

MIRABAI CEIBA

Comments (2)

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.