Seitai (II)

Al primer símptoma de refredat, o de mal de coll, o simplement quan tinc molt de fred als peus i al cos, de seguida em ve al cap un gran remei: el bany de peus.

El cossi especial pel bany de peus 😉

Tinc la imatge asseguda a la banyera, de ben petita, amb els peus ficats en una espècie de cossi amb forma de peus i alt fins gairebé els genolls. M’agradava la sensació d’anar introduint els peus lentament, en una aigua tan calenta com podia aguantar sense cremar-me.

Recordo els calfreds que em recorrien l’esquena i com tot el meu cos s’escalfava i començava a suar. Després de 8 minuts exactes, la meva mare m’eixugava els peus i les cames (que em quedaven ben vermelles, amb la línia perfectament definida fins on m’havia arribat l’aigua). Abrigada amb uns mitjons llargs i calentets, em deia que reposés al llit ben tapada, fins que acabés de suar.

Així mateix ho continuo fent, i així ho he transmès als meus fills.

I és que el bany de peus té molts beneficis!

Segurament els banys de peus s’han fet de tota la vida. Nosaltres seguíem (i seguim) les instruccions d’un gran mestre, el fundador del Seitai Haruchika Noguchi. D’ell et vaig parlar breument a l’entrada anterior del blog «Inici de temporada».

Segons Noguchi, l’efecte de prendre un bany és que l’aigua calenta escalfa i estimula la pell, amb la qual cosa s’intensifica el funcionament de tot el cos. I si s’escalfa el cos, s’afavoreix la transpiració i l’expulsió de toxines. Com més toxines i fatiga hi hagi al teu cos, més alta serà la temperatura que podràs aguantar durant el bany de peus. Si una persona flexible fa un bany que troba molt calent, la pell es posarà vermella ràpidament. En canvi, si està embotada, costarà que es posi vermella.

Per exemple, si tens un refredat o mal de coll, un dels dos peus i turmells no es posaran vermells, en canvi, si son els teus òrgans digestius els que tenen alguna afecció, les cames per sota del genoll no envermelliran. És a dir, només aquelles parts on la sensibilitat està afeblida o on les toxines s’han acumulat, no envermelliran encara que la resta del cos sí que ho faci. En aquests casos, el fet de tornar a posar la cama en qüestió dins de l’aigua, farà reaccionar l’organisme i la tensió disminuirà. També és molt bo fregar aquestes zones amb les mans per estimular-hi la circulació de la sang i per tant, el funcionament dels òrgans afectats.

La tensió excessiva que es va acumulant amb el temps es pot manifestar amb un refredat, amb febre, amb mal de coll o de cap, amb indigestió, amb fatiga… Aquesta manifestació no és res més que l’intent del cos per regular-se, per relaxar-se i recuperar així la salut. Cal deixar que el cos faci el seu procés de neteja de manera natural, ajudant l’organisme a equilibrar-se, i d’aquesta manera s’enforteix el sistema immune i es recupera la plena vitalitat.

Llavors, quins efectes positius té el bany de peus?

 • Afavoreix la sudoració i l’eliminació de toxines
 • Activa la circulació sanguínia
 • Afavoreix la recuperació dels refredats i mals de coll
 • Alleuja el mal de cap
 • Relaxa i oxigena els músculs
 • Accelera el metabolisme afavorint l’oxigenació dels òrgans i teixits
 • Regula les indigestions
 • Relaxa, alleuja la fatiga
 • Augmenta el ritme respiratori
 • Activa el sistema immune

Com es realitza el bany de peus, segons el Seitai?

 • Fiques els peus i mitges cames en un cossi alt, amb aigua tan calenta com puguis aguantar. En el cas que només tinguis mal de coll, n’hi haurà prou amb que l’aigua t’arribi a cobrir els turmells.
 • Els mantens durant 8 minuts, afegint aigua calenta en cas que es refredi.
 • Passats els 8 minuts, treus alhora les dues cames, i en el cas que una de les dues cames o peus no hagi envermellit tant, la tornes a ficar un parell de minuts amb l’aigua més calenta.
 • T’asseques bé les cames i peus, et poses mitjons alts i descanses uns minuts, cobrint-te amb una manta per no agafar fred.

Fer un bany de peus significa ajudar al teu cos a recuperar el seu equilibri de manera natural, per tant, a reforçar el teu sistema immune.

Prova-ho i descobreix els efectes en el teu cos!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.