AYURVEDA I
HÀBITS SALUDABLES
RUTINA DIÀRIA

RUTINA DIÀRIA (DINACHARYA) SEGONS L’AYURVEDA

PRIMERA PART

Hola!, com heu començat el nou any? 😉

Aquest serà el primer d’una sèrie de tres o quatre posts, en el que us proposo alguns hàbits saludables d’una rutina diària que, segons la ciència mil·lenària de l’ayurveda, ens ajuden a mantenir el cos i la ment en equilibri i ens apropen a un estil de vida més tranquil i serè. Jo ho vaig aprendre del meu mestre i metge ayurvèdic Dr. Sudakar Powar, mentre cursava els estudis de filosofia i massatge ayurvèdic, i des de llavors que els vaig incorporar a la meva rutina, i m’han estat un gran guia en el meu dia a dia. Hi ha uns quants hàbits a tenir en compte, canvis de rutines que es poden incorporar fàcilment, sense suposar-nos massa temps extra. En aquest post us indico quins aspectes podem incorporar abans de l’esmorzar.

Primer de tot, dir-vos que l’Ayurveda, originari de l’Índia i amb més de 5.000 anys d’antiguitat, és un sistema de salut que abasta tots els aspectes de la vida. Considera que no hi ha barreres entre el cos, la ment i l’esperit. Els éssers humans som part de l’entorn, de la naturalesa i de l’univers, per tant, per sentir-nos sans i en equilibri, hem d’estar en harmonia amb nosaltres mateixes/os i amb el món que ens envolta. I això s’aconsegueix amb el coneixement i la prevenció, és a dir, en conèixer les lleis de la naturalesa, la nostra constitució, en quina època de l’any ens trobem, i en base a això, saber com enfortir-nos amb la nutrició, com carregar-nos amb el descans i amb l’exercici, en definitiva, com prevenir-nos de la malaltia o de l’estrès.

El primer que podem fer és prendre consciència de com realitzem els nostres actes rutinaris: com ens preparem pel matí abans de ‘sortir al món’, quin exercici fem, com ens alimentem o com descansem, i modificar alguns d’aquests hàbits si ho considerem necessari per assolir una vida més plena i feliç.

Aquests serien els hàbits saludables abans d’esmorzar:

  • Despertar-se aviat (7’30h. màxim): l’energia és encara lleugera i la pesantor no està present en nosaltres. Estirar bé el cos, respirar profundament, i agrair a la Terra que podem gaudir del nou dia.
  • Higiene de la boca començant per la llengua, les genives i les dents per eliminar l’excés acumulat de toxines durant la nit. Si les dents són molt sensibles al fred/calor, mantenir oli de sèsam tebi a la boca i fer gargarismes. (L’oli de sèsam el podeu trobar a qualsevol botiga de productes ecològics).
  • Neteja de les fosses nasals, les orelles i els ulls. Rentar-se la cara i els ulls amb aigua freda (pels ulls fer cassoleta amb les mans plenes d’aigua i obrir i tancar els ulls dins). Si hi ha sequedat o irritació al coll, o pèrdua o debilitat de la veu, fer gargarismes amb oli tebi de sèsam. Si hi ha sequedat en general, aplicar una mica d’oli a l’interior de les orelles i de les narius.
  • Eliminar els productes de rebuig del cos (orina i femta): ajuda a revitalitzar l’organisme, a preparar-lo per rebre nous aliments i evitar que s’acumulin toxines que puguin arribar als teixits més subtils.
  • Beure un got d’aigua tèbia amb llimona i mel (excepte amb gastroenteritis): hidrata tots els teixits en profunditat i alcalinitza la sang.
  • Després podem fer una petita sessió de 20 o 30 minuts en total de pranayama (respiracions), ioga i/o meditació segons les nostres capacitats: activem l’energia, purifiquem l’organisme i ens omplim de presència.
  • Bany o dutxa: l’estimulació de la pell té un efecte molt positiu sobre la ment. Si ens rentem el cap, podem posar-nos oli de coco una estoneta abans per nodrir bé els capil·lars i el cabell.
  • Aplicació d’oli de sèsam o d’ametlles (o de coco a l’estiu) per mantenir la pell hidratada i tersa. Si no es pot fer a tot el cos, almenys a les articulacions.
  • Ara ja podem esmorzar!
AYURVEDA II
HÀBITS SALUDABLES
RUTINA DIÀRIA

Si voleu seguir aquests consells ayurvèdics potser us caldrà adoptar alguns petits canvis… Aneu poc a poc, introduint primer el que us vingui més de gust, i si us aporta benestar, el manteniu fins a introduir-ne un altre, i així mica en mica… us asseguro que us valdrà la pena!

Feliç i saludable any!!!