percepcio

Els osteòpates utilitzem un seguit de tècniques molt útils per tal de dur el moviment a zones del cos que han quedat restringides en la seva mobilitat. Moltes vegades no n’hi ha prou en ‘estirar’ els músculs i les fàscies, mobilitzar les articulacions, no n’hi ha prou en fer ‘cruixir’ els ossos (tècnica de moviment d’alta velocitat, thrust), sinó que s’ha de treballar el teixit a nivell cel·lular, és a dir, s’ha de facilitar al teixit la seva fisiologia pròpia, la seva motilitat inherent. Quan un teixit es troba en lesió, o en restricció, la seva motilitat queda alterada, i la intervenció de l’osteòpata ha de servir per ajudar aquell teixit a recuperar la seva fisiologia inicial. Per tant, sempre que hi ha activa la motilitat inherent, podem parlar que hi ha vitalitat i energia.

Hi ha algunes d’aquestes tècniques que son molt senzilles de realitzar i que estan a l’abast de tothom, només cal educar-nos una mica en el tacte, en la percepció del nostre propi cos a través de les mans. De fet, quan ens fa mal algun lloc, sovint ens hi posem les mans instintivament al damunt. Per exemple, si tenim mal de panxa ens hi posem les mans, potser per protegir la zona, però també per dur-hi allà l’atenció, l’escalfor, l’energia, i que es mobilitzi aquella zona per anar-la alliberant. Donem recolzament als teixits i aquests es comencen a relaxar…

Es bàsic cuidar-nos amb l’alimentació, l’exercici, els hàbits de son, la meditació, etc, però també crec que és important cultivar aquesta percepció del nostre cos, sensibilitzar-nos al tacte de les mans intentant descobrir que es mou sota la nostra pell, escoltar el cos, entendre el seu llenguatge (mai s’equivoca!), i a partir d’aquí, tenir eines i conèixer recursos per l’autocura. A vegades s’ha de parar, i el cos ens avisa de diferents maneres però no l’escoltem… El cos és la nostra casa, el nostre vehicle, i qui millor que un mateix per agafar la responsabilitat sobre el seu propi cos, i saber com mantenir-lo amb energia i vitalitat! Moltes vegades, utilitzant eines com aquesta, ens estalviem haver de recórrer a ajuts externs, com d’altres persones o medicació.

Per això et vull explicar una tècnica senzilla que t’ajudarà a treure el mal de cap tensional. Un dels meus mestres d’osteopatia l’anomenava ‘aspirina osteopàtica’, i jo l’he practicat amb pacients i amb mi moltíssimes vegades, alleugerint sempre el mal de cap, però també altres mals: el de genoll, oculars, i algun que altre dolor vertebral.

És la tècnica del V-Spread, i com es realitza?

V-Spread significa estendre, propagar, desplegar, desenrotllar. S’utilitza per alliberar les sutures cranials, però també per alliberar un determinat punt de dolor.

Així doncs, has de col·locar el punt de dolor exactament entre els 2 dits (índex i cor) d’una mà i a l’extrem oposat en diagonal col·locar el dit índex de l’altra mà. L’objectiu és posar les dues mans en comunicació a través de la suau pressió de l’una cap a l’altra. Ara et permets sentir l’energia, en silenci, en connexió, com una ona que passa d’una mà a l’altra. Aquesta ona aconsegueix provocar un alliberament i restablir l’harmonia del moviment. Si la zona està en forta restricció, tindràs la sensació de duresa entre els dits i les mans, si la restricció és més suau, l’arribada de l’ona serà gradual i delicada. En condicions fisiològiques normals es produeix un ritme i una amplitud d’ona constant, però en condicions no fisiològiques notaràs una restricció clara de la mobilitat a nivell dels dits. Hi ha una asincronia del ritme i poca amplitud de moviment. Pots fixar-te també si sents el batec del cor: com més intens és el batec, més gran és la restricció.

Després d’una sèrie de respiracions, els dos dits comencen a percebre una disminució de la densitat i un augment de la mobilitat de la zona. Aquest moviment augmentarà en quantitat i qualitat juntament amb la disminució del batec del cor. La tècnica s’acaba un cop ha desaparegut el batec del cor, i l’onada és rítmica i harmònica entre els dos dits.

Deixa’m si tens comentaris o dubtes!

Fins la propera 😉

Comments (6)

  1. Ana

    Respon

    Ara, aquí estic amb las meves mans al coll i sento una sensació molt agradable.
    Moltes gràcies Olivia. Molt interesant.
    Ana

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.