canvis d'estació

Cada any, en el període de canvi d’estació, el nostre cos i la nostra ment s’encaminen cap a una transformació natural per estar en equilibri amb la vida. Durant les estacions de l’any es manifesten els atributs corresponents als quatre elements de la naturalesa que predominen en aquesta estació específica, i la doten d’unes característiques concretes. Tot canvia, tot es transforma. La naturalesa és cíclica, i nosaltres també. Formem part d’un tot i el tot també està en nosaltres.

Les estacions, amb els seus moviments, les seves qualitats concretes i les seves condicions climàtiques ens causen alteracions amb efectes diversos, que poden ser-nos beneficiosos o ens poden causar desequilibris. Aquests efectes es manifesten a nivell físic, emocional i/o mental.

Els moments més delicats de l’any son justament els canvis d’estació.

És molt habitual que els canvis d’estació ens provoquin desequilibris: potser, ara que s’apropa la tardor, et sentis amb més ansietat, més inquietud, amb més «despiste» o donant voltes a les coses en bucle, més impacient, més irritable, amb dubtes o inseguretat… potser els cabells et cauen més, tens més gasos, insomni, la pell més seca o amb picor…

I és que els canvis en aquesta època tenen motiu de ser, de la mateixa manera que hi son en la naturalesa. Els canvis d’estació son simplement moments de transició (períodes de 2 o 3 setmanes), i quan es va a favor del moviment natural de la vida i no en contra, poden passar gairebé desapercebuts.

I què podem fer?

Moltes coses!

  • L’alimentació és bàsica, òbviament de temporada i de proximitat, nutritiva,
  • realitzar exercici diari moderat
  • meditació també diària,
  • el descans apropiat,
  • en aquesta època de tardor és importantíssima la hidratació del cos, tant de la pell com interna
  • la respiració conscient i àmplia, per oxigenar bé els pulmons i deixar anar impureses.

Tot això son coses que les hem d’anar incorporant al nostre dia a dia. Però aquí us vull donar una bona eina per aquest canvi en especial, la transició cap a la tardor: és una pràctica de respiració,

Anuloma Viloma o Respiració Alterna.

És un exercici fantàstic per mantenir l’energia vital, per clarificar la ment, per netejar les fosses nasals. Ajuda a equilibrar la respiració, millorant l’oxigenació i disminuint els nivells d’ansietat i, sobretot, reduint els nivells d’estrès .

És recomanable practicar-la al llevar-se, i també abans d’anar a dormir, ja que ens propiciarà un bon son, mínim 6 cops per cada nariu. En acabar, baixar la mà i respirar àmpliament pel nas, observant els canvis que s’hagin pogut produir.

Si sabem viure en harmonia amb els cicles de la natura, si ens movem en consonància amb el seu vaivé, si sabem recollir tot el seu potencial, mantindrem i enfortirem la salut, prevenint de forma natural la malaltia.


.


Encara queda alguna plaça pel Retir de Ioga i Ayurveda enfocat a la Tardor!!! (de l’1 al 3 d’octubre), on aprofundirem i facilitarem les eines per «gestionar» física, emocional i mentalment la tardor.

Comments (6)

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.