AYURVEDA II
HÀBITS SALUDABLES
RUTINA DIÀRIA

RUTINA DIÀRIA (DINACHARYA) SEGONS L’AYURVEDA

SEGONA PART

Hola! com estàs?

Ja has iniciat algun canvi en la teva rutina diària matinal?

M’alegra molt saber que heu estat força les persones que us ha interessat el tema i m’heu fet preguntes i comentaris respecte els hàbits saludables d’abans d’esmorzar. M’encanta aquest feedback,moltes gràcies!.

Aquí continuarem on ho vam deixar i fins la nit. Recorda d’introduir els canvis poc a poc, i depenent de com sigui el teu ritme diari serà més o menys factible de realitzar. L’important és que allò que introdueixis es mantingui estable, que s’incorpori realment a la teva rutina diària per així consolidar-se, amb tots els beneficis que comporta cadascun. D’aquesta forma, cada aspecte serà adaptat de manera agradable i fluida, sense rigideses.

Continuem, doncs:

  • Esmorzar: un àpat lleuger, calent, preferiblement res dolç ni pesant.
  • A mig matí es pot prendre una infusió d’herbes, amb una fruita o un aliment dolç o salat per acompanyar les herbes.
  • Dinar: combinar correctament els aliments, fer un àpat que sigui suficient i adequat per a la teva constitució, tenint present el treball que realitzes, l’exercici que fas… Si es tenengasos o digestions lentes, prendre 15 minuts abans de dinar una culleradeta de suc de llimona + mitja de gingebre picat + un polsim de sal (de roca millor) amb mig got d’aigua tèbia.
  • Després de dinar passejar almenys 10 minuts i si es vol, fer migdiada (uns 10-15 minuts màxim, sobre el costat esquerre).
  • Cap al vespre meditació de nou, si és possible coincidint amb la posta de sol (una estona especial de l’equilibri entre el dia i la nit.)
  • Sopar preferiblement d’hora, al voltant de les 20’30-21h. El sopar ha de ser bastant més lleuger que el dinar perquè cal donar-li facilitats a el cos per digerir l’aliment abans d’anar a dormir.
  • Després de sopar és recomanable caminar una mica (poca distància) per pair bé.
  • Anar a dormir aviat, com a molt tard a les 23:30h, calculant que podràs dormir les hores necessàries segons la teva constitució.
AYURVEDA II
HÀBITS SALUDABLES
RUTINES DIÀRIES

I tant o més important:

durant el dia recarregar-te amb lectures profitoses, exercici (caminar o algun tipus d’esport) i descans, gaudir de la natura, riure sovint, cantar, escoltar música, xerrar, estar en família, queixar-se i criticar menys (si és possible mai), i no deixar que el món exterior contamini el teu interior. Omplir-te d’energia, de pensaments positius, de tranquil·litat i de tot allò que et fa sentir bé.

Fins aquí la rutina diària saludable segons l’ayurveda, uns consells molt bàsics i senzills però molt vàlids per gaudir d’una vida més saludable i plena. Cal saber que ara es podria aprofundir amb tots els matisos referents a les diverses tipologies de persones (vata, pitta i kapha), als canvis d’estació, i a d’altres aspectes molt més amplis.

Al següent post (la tercera i última part), t’explicaré breument els consells que dóna l’ayurveda sobre la nutrició, tipus d’aliments, aliments compatibles i incompatibles entre sí, dejunis, i altres qüestions relacionades amb l’alimentació.

Salut i fins la propera!