AYURVEDA III
CONSELLS SOBRE ALIMENTACIÓ

CONSELLS SOBRE ALIMENTACIÓ

TERCERA PART

Reprenem els consells de l’Ayurveda referents a hàbits saludables i de rutina diària!

Saps que pel teu benestar és essencial la cura del cos: hàbits com la higiene de la llengua, el bany, la cura de la pell, etc. et purifiquen externament el cos, mentre que els asana, el pranayama i la meditació te’l depuren internament.

A més a més de la cura del cos, i tenint en compte altres aspectes com la puresa del pensament i de la paraula o el contacte amb la natura com vam veure en els anteriors posts, es fa també necessària la cura del què i com menges, perquè òbviament, l’aliment forma part del teva nutrició física i espiritual. En l’enfoc ayurvèdic, és important:

  • Procurar-se d’aliments locals i de temporada, i ser curosos en la seva neteja i preparació.
  • Mantenir l’atenció en el que es fa: mentre prepares, mentre cuines, mentre menges.
  • Menjar amb actitud d’agraïment, sense parlar massa, i en un ambient tranquil.
  • Mastegar bé els aliments i menjar fins a 3/4 de la teva capacitat, sense arribar a sentir-te ple/na.
  • No beure durant els àpats, i evitar les begudes molt fredes.
  • Utilitzar espècies i herbes per condimentar els plats.
  • El sopar ha de ser molt lleuger, sense làctics ni aliments crus (sobretot en èpoques fredes).

CONSELLS DE NUTRICIÓ

Menjar aliments compatibles entre sí és molt important, ja que si son incompatibles i es consumeixen junts poden impedir una correcta absorció intestinal i provocar desequilibris com indigestió, toxines, fermentació, gasos, putrefacció, fins a generar malalties.

És preferible evitar combinacions com: fruites àcides i llet, llet i carn, llet i verdures de fulla, llimona i tomàquet, ous i llet, ous i iogurt o formatge. En general, caldria evitar les proteïnes + carbohidrats i la combinació de proteïnes diferents entre sí (per exemple ous i carn).

Els làctics només combinen amb els cereals integrals, i és millor no prendre’ls a la nit, ja que s’acumulen als canals i creen més mucositat. La fruita millor sola o just abans dels àpats, sobretot el meló.

2- El ritme de l’alimentació es correspon amb el ritme del macrocosmos. Al migdia predomina l’energia del sol, el que ajuda a tenir una bona digestió, un bon agni (foc digestiu) i es recomana no menjar res abans de transcorregudes 3 hores de l’àpat. A la nit predomina l’energia de la lluna i, per tant, serà més difícil digerir els aliments o bé aquests no seran ben aprofitats per l’organisme, generant a la llarga un augment de pes.

3- Alimentar-se preferiblement amb aliments sàttvics(purs): grans, cereals integrals, fruites, verdures, làctics frescos; reduir els rajàsics (estimulants): cafè, tè, tabac, xocolata, dolços, menjars de fa dies o enllaunats, menjar en excés; i treure de la dieta els tamàsics (pesants): carns vermelles, alcohol, aliments fermentats, begudes amb gas.

4- De tant en tant fer dejunis de 24 hores (només beure aigua tèbia amb llimona), dejunis intermitents o una dieta de purificació d’una setmana mínim, durant la primavera o a la tardor.

WEBINAR AYURVEDA

Si vols saber més sobre aquesta medecina preventiva que és l’Ayurveda, és necessari conèixer quina tipologia (dosha) et predomina: vata (aire), pitta (foc) okapha (terra), i així escollir els aliments apropiats pel teu dosha, el tipus d’exercici, el descans, la rutina diària que més s’adequa a tu per enfortir el teu sistema immunitari i mantenir l’equilibri intern. També és important conèixer els diferents canvis estacionals i com afecten al teu dosha, perquè l’ésser humà, a més de no tenir barreres entre el cos, la ment i l’esperit, forma part de l’entorn, de la naturalesa i de l’univers. I mantenir-se sa i feliç significa estar en harmonia amb un mateix i amb l’entorn que l’envolta.

AYURVEDA 
HÀBITS SALUDABLES
NATURA

Com deia a l’anterior post, he rebut molt feedback en aquest tema de l’Ayurveda. És per això que estic creant un curs-taller online! En aquest taller, d’unes 2h30 de durada, descobriràs quin és el teu doshapredominant, quins són els teus punts forts i quins són els febles i com els pots equilibrar amb un tipus d’exercici concret, uns aliments específics, si necessites una dieta de purificació i com es fa, coneixeràs quin dosha s’agreuja a cada estació de l’any i com repercuteix en el teu organisme… Això et permetrà establir i incorporar rutines pròpies que a la llarga et faran estar més conscient del teu cos, el teu esperit i el teu enton, i et guiaran cap a una vida més saludable i plena.

Espero veure’t!!!

  • Ben aviat, més info
  • Inversió:25€